Class Notes - Mr. Weinberg's WebsiteMath maths GIF - Find on GIFER

Три речі ніколи не можна повернути: час, слово й можливість.

Дистанційне навчання згідно з розкладом ( 03.11.20)


Група № 25 
Тема уроку: Найпростіші тригонометричні рівняння (повторити) (алгебра і початки аналізу).Прошу переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=IiBOIgb7uHI 
https://www.youtube.com/watch?v=5UyMhOAAjowта зробити конспект
Д.З.Вивчити §18, вик. пис.№675,№687.http://shkola.in.ua/486-matematyka-10 klas-bevz.html
Звіт виконаної роботи пересилати на електронну адресу antoninagysarevich@gmail.com

Група №34
Теми уроків: "Циліндри.Розвязування вправ", "Куля і сфера" (геометрія).Прошу переглянути відео https://www.youtube.com/watch?v=tegxFxQrM8U
Д.З.Вивчити §27-34, вик. пис.№1063,№1098, №1100.http://shkola.in.ua/486-matematyka-11 klas-bevz.html.
Звіт виконаної роботи пересилати на електронну адресу antoninagysarevich@gmail.co
Конуси в природі
 
Сипучі матеріали в природі часто набувають форми конуса. Але, що цікаво, ці конуси завжди мають цілком певний кут нахилу твірної до площини Землі —  так званий кут природного укосу. Для картоплі він 45°, вугілля — 42°, ґрунту — 40°, глини -30°, піску — 25°. Окрім того, в житті користуються не довжиною твірної, а довжиною перекиду (двох твірних), який виміряти значно легше.



При цьому кожному сипучому матеріалу відповідає певний кут природного нахилу. Так7 наприклад, піску відповідає кут нахилу в 25°, глині -30°, щебеню - ЗЗ°, вугілля - 42 °.
Другі приклади матеріальних конусів: Нижня частина заглиблення зроблена свердлом в металі , верхня частина нафтосховищ. Форму зрізаного конуса мають відра, тазики, ролики багатьох підшипників і т.д.
Приклади матеріальних куль-шарики підшипника, шари в більярді, цукерки, м'ячі.



1) Чим цікава тема «Тіла Обертання?»

2) Де ми зустрічаємося з тілами обертання;

3) Як застосовуються тіла обертання у нашому житті.

Як сказав видатний французький архітектор Ле Корбюзі, ми живемо в геометричний період і навколо нас – геометрія. І справді, світ в якому ми живемо, наповнений геометрією будинків і вулиць, творінням природи і людини. Квітникарю, інженеру, архітектору,- всім необхідна геометрична уява. Тіла обертання також знаходять широке застосування у повсякденному житті, науці і техніці.
Ось приклади, лише деяких тіл обертання: м'ячі для багатьох видів спорту, кульки для настільного тенісу, більярду, аеростати, кульки для підшипників, плафони, цукерки, дитячі іграшки, овочі та фрукти (помідори, яблука, сливи, вишні, помаранчі, кавуни, дині).




Тіла обертання широко використовуються в техніці, зокрема, в автомобілебудуванні, кулі використовуються при перемиканні передач, у клапанних пристроях.  У формі циліндра виготовлені найважливіші складові частини автомобілів: генератор, конденсатор, фільтр, тощо, голчасті клапани виготовлені у формі конуса використовуються у карбюраторі.
Слово «циліндр» походить від грецького «циліндрос», що означає вал, коток. Поняття про циліндричну форму виникло ще в стародавні часи.  
Циліндричну форму мають жорна, резервуари, труби… Ця форма була поширена і в архітектурі (наприклад, колони циліндричної форми прикрашали величні споруди стародавньої Греції). Тіла циліндричної форми дуже поширені. Це і котки, цистерни для молока, корпуси водонапірних башт, ринви, рулони паперу тощо… У Франції навіть споруджено багатоповерховий будинок циліндричної форми. До речі, мешканці дають про нього позитивні відгуки.